MENÜ

Jobb Kéz - Otthon Segítő Szolgálat  

 Megbízható Segítség Családjának
Veszélyes tisztítószerek
2013-07-22 02:41:59
 
Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat tavaly 101 klórmérgezéses esetről szerzett tudomást. A balesetek többsége a háztartásokban következik be, ezért is fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk.
Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni, mivel a keveredés eredményeként keletkező klórgáz már kis mennyiségben is igen kellemetlen tüneteket okoz. A legsúlyosabb balesetek ipari felhasználáshoz köthetők, ebből szerencsére évente csak néhány fordul elő.
Hogyan keletkezik klórgáz?
A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Többféle vegyszer, mint például uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga. Ipari vegyszerként a legsúlyosabb mérgezési veszélyforrás a klórgáz szállítás vagy tárolás közben történő esetleges szivárgása vagy kiömlése.
Erősen mérgező klórgáz azonban a háztartásban is keletkezhet, klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodavegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldó) egyidejű használata esetén.
Maró hatású
 • A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem vagy a felső légutak) érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen.
 • A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, azonban már kis töménységű gáz belélegzése is nyomban égő érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést és nehézlégzést vált ki.
 • A szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik.
 • Nedves bőrön szintén égő érzést okoz és egészen a hólyagképződésig ingerli a bőrt.
 • Bár a nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés szerencsére ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegőjű terület gyors elhagyására késztet.
 • Súlyosabb mérgezés esetén a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. Tünetei lehetnek a nyálkahártya duzzanat, görcsös köhögés, rekedtség, fulladásérzés, nyál- és orrfolyás, mellkasi fájdalom. A mérgezés egészen súlyos eseteiben véres köpet, majd tüdő ödéma, tüdőgyulladás alakulhat ki, akár késői tünetként is.
Mi a teendóő, ha fennáll a mérgezés veszélye?
Klórgáz mérgezés esetén a szemnyálkahártyát tiszta vízzel kell öblíteni 10 percig, ezt követően szemorvoshoz kell fordulni.
A bőrfelületet szintén bő vízzel kell lemosni. Mivel a késői tünetek akár két nap késéssel is bekövetkezhetnek, gyakran tünetszegény lappangási időt követően, ezért a gáz belélegzése után minden esetben orvosi vizsgálatra van szükség.
Bármilyen mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenesen hívható, zöld számon, ahol a mérgezések esetén szükséges teendőkről adnak tájékoztatást.
Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
 
 
 
http://www.femina.hu/otthon/legveszelyesebb_anyagok
A 13 legveszélyesebb anyag a tisztítószerekben 
 
Allergiás reakciók, gyulladásos és daganatos betegségek - ha elkerülnéd őket, jól nézd meg, mivel igyekszel tisztán tartani az otthonodat!
Szerző: P. M.
Forrás: Femina.hu
2009.07.29.
 
hirdetés
Mosogatószerek, amelyek egyetlen cseppje elegendő tányérok és edények tucatjainak elmosásához. Fehérítők, amelyek olyan fehérré varázsolják a ruhákat, mint amilyenek még sosem voltak. Vízkőoldók, amelyek a legmakacsabb vízkővel is pillanatok alatt elbánnak.
Ha a reklámokban elhangzó állítások mögött van is némi igazság, nem szabad elfelejtened, hogy a csodás tisztítószerek mérgek, amelyekért kétszer fizetsz: egyszer az üzletben, másodszor pedig otthon, az egészségeddel.
Ha nem akarsz áldozattá válni, ismerd meg a legveszélyesebb összetevőket, amelyektől érdemes távol tartanod magad!
Háztartási tisztítószerek: mind mérgező?
A kereskedelemben kapható tisztítószereket az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásuk alapján veszélyes és nem veszélyes kategóriába sorolják. Előbbinek azok minősülnek, amelyek összetevői között legalább egy, a környezetre vagy az emberre káros anyagot találni - a háztartási tisztítószerek túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik. Bizonyos hatóanyagaik irritatívak, maró hatásúak, más részük allergiás reakciókat okoz, sőt akár gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak megfelelően, a fogyasztók biztonsága érdekében a gyártók kötelesek jelölni az ilyen termékek csomagolásán, hogy veszélyes anyagokat tartalmaznak, és azok milyen arányban vannak jelen. A feliratokon meg kell nevezniük a termék használata során felmerülő veszélyt, fel kell tüntetniük a hozzá tartozó szimbólumot, ráadásul mindezt mindenki számára jól látható helyen.
A legveszélyesebb összetevők
Az azonban, hogy egy terméket veszélytelennek minősítenek, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy teljes mértékben ártalmatlan. Ha a szervezeted érzékenyebb, és hajlamos vagy az allergiára, ezekkel a szerekkel is tanácsos óvatosan bánnod. A tisztítószerekben található felületaktív anyagok, a zsíroldó készítmények bizonyos enzimjei, és a gyakorlatilag az összes termékben megtalálható konzerválószerek, színezékek és illatanyagok mind kiválthatnak allergiás reakciókat.
A következő összetevőket különösen tanácsos kerülnöd:
 • krezol
 • formaldehid
 • butil-glikol
 • sósav
 • folysav
 • naftalin
 • PDCB vagy paradiklór-benzol
 • perklór-etilén
 • kőolajdesztillátumok
 • fenol
 • foszforsav
 • kénsav
 • triklór-etilén
A krezolt például fertőtlenítő hatása miatt kedvelik a gyártók, a fenolok pedig mérgező hatású vegyületek, amelyek kicsapják a fehérjéket. Az alkoholok közé tartozó glikolok bőr- és nyálkahártya-izgató hatásúak, továbbá irritálják a szemet. A triklór-etilén kis mennyiségben altató hatású, nagyobb mennyiségben mérgezést okoz, míg például a perklór-etilén belélegezve mérgező, a bőrre kerülve pedig komoly égési sérüléseket okoz. A naftalin a májat károsítja, míg a rovarirtószerekben és légfrissítőkben használt paradiklór-benzol bizonyítottan rákkeltő hatású.
Jó, ha tudod!
Akár tisztítószereket, akár kozmetikai termékeket vásárolsz, lehetőleg kerüld azokat, amelyek a következő allergéneket tartalmazzák: amyl cinnamal, benzyl alcohol, cinnamyl alcohol, citral, eugenol, hydroxycitronellal, isoeugenol, amylcinnamyl alcohol, benzyl salicylate, cinnamal, coumarin, geraniol, hydroxyisohexyl, carboxaldehyde, anise alcohol, farnesol, butylphenyl, benzyl benzoate, citronellol, hexyl cinnamal.
Csak óvatosan!
Ha mégis olyan tisztítószereket használsz, amelyek veszélyesek lehetnek, soha ne feledkezz meg a gumikesztyű használatáról, és mindig ügyelj rá, hogy legalább egy ablak nyitva legyen a takarítás során.
Figyelj arra is, hogy a vegyszerekből egy csepp se kerüljön közvetlenül a bőrödre vagy a szemedbe. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor bő hideg vagy langyos vízzel öblítsd le az érintett felületet - ha a szer a szemedbe kerül, szintén próbáld meg minél előbb kimosni.
Lenyelés esetén soha ne próbálkozz tejivással vagy evéssel - ezek nem segítenek. A házi gyógymódok alkalmazása helyett azonnal fordulj orvoshoz!

Szintén tanácsos rövid időn belül felkeresned a háziorvosodat vagy a bőrgyógyászodat, ha bármilyen komolyabb allergiás reakciót észlelsz magadon közvetlenül azután, hogy bármilyen tisztítószerrel is volt dolgod.
Vidd magaddal az összes terméket - lehetőleg a csomagolásukkal együtt -, amelyeket a közelmúltban kezdtél használni.
Ha kiderül, mi a felelős az allergiás reakcióért, az adott terméken túl egyetlen olyan vegyszert se vásárolj, amelyben megtalálható az allergiát okozó összetevő.

 

Hírek

Asztali nézet